Minister Galko je pripravený odstúpiť

22.11.2011 Bratislava

Odporúčame:

Šéfa TA3 odpočúvali pre podozrenia z trestnej činnosti

Dokumenty naznačujú, že novinárov skutočne odpočúvali

Minister Galko sa bráni útokom, podal žalobu

Smer žiada odvolanie ministra Galka

Analytik: Kauza odpočúvania je výsledkom boja pravice

Kontrarozviedka údajne odpočúvala novinárov
 
BRATISLAVA 22. novembra (WEBNOVINY) – Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) by odstúpil zo svojho postu, ak by sa preukázalo, že sa v rezorte obrany robilo čo i len jediné nelegálne odpočúvanie.

Vyhlásil to pred rokovaním Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ktorý dnes mimoriadne rokuje o kauze údajného odpočúvania novinárov denníka Pravda a sledovania riaditeľa spravodajskej televízie Vojenským obranným spravodajstvom.

Galko upozornil, že parlamentný výbor má k dispozícii počty všetkých odpočúvaní, ktoré sa uskutočnili na pôde ministerstva obrany.

„Ak sa preukáže vyšetrovaním, že čo i len jeden z týchto odposluchov bol realizovaný bez súhlasu sudcu, vyvodím personálnu zodpovednosť a následne odstúpim,“ vyhlásil Galko.

Galko povedal, že výboru niektoré veci môže povedať, niektoré nie. Predseda výboru Peter Žiga (Smer-SD) upozornil, že miestnosť, v ktorej rokuje výbor, je zabezpečená na stupeň tajné a členovia výboru sa môžu oboznamovať aj s tajnými informáciami. Pripomenul, že podľa medializovaných správ by malo ísť v tejto kauze o vyhradené a dôverné informácie.

„Pán minister musí mať sám záujem, aby vysvetlil túto kauzu,“ dodal Žiga. Galka sa budú pýtať, ako to bolo, prečo boli – ak boli – odpočúvaní novinári, čo také urobili. „Čakáme od neho jasné vysvetlenie,“ povedal predseda výboru.

Na stanovisko ministra k medializovaným informáciám je zvedavý aj člen výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS), jeho otázky budú smerovať k podstate veci. „Či došlo k odpočúvaniu novinárov, na koho pokyn to bolo. Základná otázka je, či došlo k nelegálnemu alebo legálnemu odpočúvaniu,“ povedal Fedor. Podľa poslanca ich bude zaujímať aj to, aké boli dôvody, že „práve novinári sa stali nepriateľom štátu číslo jeden“.
 

Vyberte región